Keuken van de Malediven

Het zal je niet verbazen dat het hoofdvoedsel op de Malediven voornamelijk uit zeevis bestaat. Vaak wordt dit gecombineerd met kokosnoot en rijst. Paprika, Spaanse pepers, uien, kerriebladeren en citroensap worden ook veelvuldig toegepast. Veel van de smaken zijn afkomstig uit buurlanden zoals het Zuid Indiase Kerala en Sri Lanka.

De resorts op de Malediven zijn gericht op de voorkeuren van toeristen, en bieden over het algemeen een breed scala aan internationale keukens aan de gasten, zoals Italiaans, Japans, Frans en Indiaas eten. Maar één van de charmes van reizen is uiteraard ook het ontdekken van nieuwe smaken en de cultuur van het land . Laat je verleiden door de traditionele keuken van de Malediven, die zeker niet onder doet voor andere wereldkeukens.

Basis ingrediënten van de lokale keuken

Vis

De meest toegepaste vis is tonijn. Andere vissen die veel worden gegeten. De vis wordt op diverse manieren bereid: er wordt zowel gekookt, gerookt maar ook zongedroogd is een veel toegepaste bereidingswijze. Deze bereidingswijze van tonijn is zelfs een bekend exportproduct van de archipel. De vis wordt schoongemaakt, gekookt, gerookt en uiteindelijk nog zongedroogd. Vis die op deze wijze is bereid kan voor een lange periode zonder koeling bewaard blijven, wat in het verleden uiteraard heel belangrijk was. Deze stukjes vis worden in kleine stukjes toegevoegd aan andere gerechten als smaakmaker. Ook wordt het wel gebruikt als vulling voor de hartige taartjes die als snack worden gegeten.
Garudiya is een traditionele bereiding van vis bouillon. Het is een heldere bouillon die van één vissoort wordt getrokken. De vis wordt gekookt in ruim water en zout. Het schuim dat ontstaat wordt er afgeschept. Daarna wordt naar smaak chili peper, ui of kerriebladeren toegevoegd. Maar enkel vis, water en zout is ook mogelijk. Daarna wordt de bouillon geserveerd met citroenrijst, ui en chili peper.
Ook wordt de soep wel helemaal ingekookt totdat er een dikke, bruine pasta overblijft. Dit noemt men Rihaakuru en dit is tevens een traditioneel Maldiviaans gerecht dat vrijwel iedere dag gegeten wordt. Rauwe vis wordt vrijwel niet gegeten.

Kokosnoot

Kokosnoten worden regelmatig gebruikt in de Maldiviaanse keuken. Ze worden geraspt, uitgeperst voor de kokosmelk of er wordt kokosolie van gemaakt.
Voor het raspen gebruikt men een speciale kruk met uitstekend, gekarteld blad. De kok zit op de kruk en schraapt het vruchtvlees uit de gehalveerde noot. Om er kokosmelk van te maken wordt de geraspte kokosnoot uitgeperst nadat het in water heeft gelegen. Deze kokosmelk wordt onder andere gebruikt in curry’s en desserts. De kokosolie wordt voornamelijk gebruikt voor bakken en frituren. De kokosnoot wordt in verschillende groeifases gebruikt in de Maldiviaanse keuken. De nog zachte kokosnoot noemt men Kurumba. Het water dat uit de zachte vrucht komt wordt als verfrissend drankje geserveerd. Het nog zachte vruchtvlees wordt ook gegeten. Wanneer het vruchtvlees rijp wordt, wordt het geschaafd en vaak gebruikt in desserts.

Rijst, brood en knollen

Rijst wordt zowel gekookt als gemalen in meelvorm gebruikt. Knolgewassen zoals Taro, zoete aardappelen, tapioca en broodvruchten worden gekookt gebruikt. Veelgebruikte vruchten zijn pandanus, bananen, mango’s en papaya.
Platte broden noemt men roshi. Dit lijkt erg op de Indiase chapati. Het wordt gemaakt met drie kopjes bloem, twee eetlepels plantaardige olie, anderhalve theeleper zout en warm water. Alle droge ingredienten worden gemengd en daarna wordt het warme water er voorzichtig bijgemengd. Het deeg wordt dan gekneed totdat het droog en soepel is. Kleine stukken deeg, ongeveer ten grote van een pingpongbal, worden dan uitgerold in een cirkel van ongeveer 12 cm. Daarna wordt het aan beide kanten gegrild zonder olie.

Geef een reactie