Veilig duiken op de Malediven

Stromingsduiken is de meest gebruikelijke manier van duiken op de Malediven. Het is relatief eenvoudig en zeker ook veilig wanneer je bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht neemt. Tijdens stromingsduiken heb je volop gelegenheid om zeeleven, koraal en rotsformaties te zien. De meest buitenaf gelegen riffen en zeestraten zijn , maar met de stroming meeduiken vraagt wel altijd de nodige oplettendheid. Stromingen kunnen namelijk razendsnel van richting veranderen en zeker tijdens springtij kan dit tot gevolg hebben dat de duik onderbroken moet worden. In het verleden zijn er zeker weleens duikers zoekgeraakt maar door verbeterde veiligheidsprotocollen is het risico op ongelukken wel veel kleiner geworden.

Over het algemeen kun je stellen dat het veiliger is om met een inkomende stroming te duiken dan met een uitgaande. Met een uitgaande stroming is het oppassen geblazen voor duikers, omdat je dan steeds verder de oceaan in getrokken wordt.  In het verleden zijn er zeker weleens duikers zoekgeraakt maar door verbeterde veiligheidsprotocollen is het risico op ongelukken wel veel kleiner geworden. Wanneer je in een deel van de zee duikt dat een sterke uitgaande stroming heeft, dien je dichtbij het rif te blijven en niet te diep te gaan aan de uiteinden van het rif.

Richtlijnen voor veilig duiken op de Malediven

Houd je aan deze richtlijnen wanneer je gaat (stromings)duiken.

  • Check altijd je uitrusting en je buddies, zodat je direct kunt gaan duiken.
  • Blijf niet te lang aan de oppervlakte, maar daal snel af naar het rif.
  • Probeer niet tegen een sterke stroming in te zwemmen, Blijf dichtbij het rif en houd je desnoods vast. Let er wel op dat je alleen dood koraal pakt en kijk altijd goed voordat je iets vastpakt of aanraakt.
  • Duik nooit alleen en volg altijd de buddy voorschriften en procedures.
  • De zichtbaarheid is meestal vrij goed op de Malediven, onderschat dus niet de afstanden onder water.
  • Duik niet dieper dan dertig meter.
  • Houd rekening met de geen-decompressielimieten bij eventuele herhalingsduiken.
  • Wanneer je onverhoopt toch je boot niet ziet, maak dan gebruik van een ballon of parachute om je aanwezigheid duidelijk te maken. Dit is een verplicht onderdeel van de uitrusting per groep op de meeste duikscholen op de Malediven.